Çürük oluşmaya başladıktan sonra, hemen bir ağrı hissedilmeyebilir. Çürük dentinde ilerlerken kademeli olarak ağrının şiddeti artar. Taki çürük derinleşir ve dişin özüne yaklaşır, işte o zaman ağrı dahada artar, hem uzun sürer, hemde agrı kesiciyle kesilmez bir hal alır. Hatta genelde hastalar gece sabaha kadar ağrıdan uyuyamadıklarını söyler. Muayene ve röntgen sonuçlarında kocaman, dişin özüne ulaşmış bir çürük görürüz. Ve dişe kanal tedavisi uygularız. Genellikle kişiler kanal tedavisine tepkilidirler. Çok zor ve acılı bir tedavi geçireceklerini düşünürler. Aslında çoğu kanal tedavisi, dikkatli, steril çalışıldığı sürece, hasta hemen hemen hiç ağrı duymadan tedavi tamamlanabilir. Bazı kanal tedavilerinde dişten kaynaklanan zorluklar olsa bile, günümüzde teknolojik gelişmelerin diş hekimliğine katkıları sonucu çeşitli cihazların kullanımı, dijital görüntülerin kullanımı, mikroskop kullanımı ile bu zorluklar daha aşılır hale gelmiştir.
Kanal tedavisi gerektiren sinsice ilerlemiş çürüklerde, mineyi frezle kaldırdığımızda, çürüğün harap etiği dentinin sünger gibi yumuşak yapısıyla karşılaşırız. Sondun çürüğe batırılmasıyla sondun ucunun pulpa odasına düşmesi, çürüğün pulpaya kadar ulaştığını gösterir ve diş özü enfektedir. Tabi ki bu durumda, mutlaka kanal tedavisi yapılması gerekir. Halk arasında dişin sinirinin alınması da denilen bu işlemde, dişin özünü yani pulpayı alır, yerine kanal dolgusu yaparız. Kanal dolgusu yapılırken, enfeksiyonun kök ucundan geçip kemik içi dokulara yayılmasını önlemek için kanalı genişletip kalan artık enfekte dokuları da sodyum hipokloritle iyice yıkarız. Böylece mikroorganizmaların kanal içinde tutunma şansı kalmaz. Kanal tedavisinde steril çalışmak gerekir. Kanallar boşaltılıp iyice temizlendikten sonra, bazen aynı seansta bazende birkaç kez pansuman yaptıktan sonra kanalları doku dostu bir madde ile doldururuz. Tedaviden sonra, hafif ağrılar ve sızılar normal kabul edilir ve bu da genellikle birkaç gün içinde geçer.
Kanal tedavisi tamamlanmış dişin dolguyla, yada, şayet fazla diş dokusu kaybı varsa, bir porselen kuronla restore edilmesi gerekir.
Kanal tedavisinin kazançları ; Diş çekilmeksizin ağızda kalır. Ağrı, yapılan kanal tedavisi ile ortadan kalkar. Enfeksiyonun kök uçlarına kadar ilerleyip ordan kemiğe geçmesini önler.