Çay, kahve, kırmızı şarap gibi içecekler ile bazı yiyecekler ve sigara, puro tüketimi dişler üzerinde renklenmelere sebep olur. Yine düzenli diş fırçalamamak, ortodontik problemler sonucu fırçanın etkin kullanılamaması ve diş ipi kullanmamak renklenmelere, diştaşı oluşumlarına sebep olacaktır.Tüm bunların yanında; geçmişte, bir antibiytik olan tetrasiklinin kullanılmış olması dişte kalıcı renklenmeler oluşturmuş olabilir. Başka bir sebepte; dişin daha oluşum aşamasında defektli oluşup sürmesidir. Sonucunda diş yüzeyinin görünümü pütürlü bir yapıya sahip olur ve dişin rengi bozulmuştur.
Beyazlatma tedavisiyle dişin rengi nasıl açılır, zararı varmıdır?
Beyazlatma tedavisinde, dişlerin üzerinde herhangi bir boyama ya da dişe zarar verecek, madde kaybı yaratacak bir işlem yapılmaz. Sistem şu şekilde çalışır. Dişin yapısı, birbirine bağlı dentin kanallardan oluşur. Bu kanallar sayesinde dişler ağız içinden sürekli sıvı emerler. Beslenmemiz çoğunlukla renkli yiyecek ve içeceklerden oluştuğundan dolayı, zamanla dişler koyulaşıyor. Beyazlatma işleminde bu kanallar içindeki renklenmiş sıvı dışarı atılıp, yeniden renksiz sıvıyla dolması sağlanıyor. İşlemden sonra, 48 saat renkli tüm yiyecek ve içecekten uzak durulmasını önerilir. Çünkü, ağartma işlemiyle, mine yüzeyinde kalıcı olmayan, ağartma jelinin dentin kanallarının içine geçişini sağlayan mikro düzeyde geçiş yolları oluşur. Daha sonra mine kendisini yenileyecek ve bu yollar kapanacaktır.
Diş beyazlatma işlemine geçmeden önce dişin yüzey temizliği yapılır. Yani dış renklenmeler çıkartılır ve diş taşları temizlenir. Mevcut diş rengi tespit edilir. Eğer diş rengi çok koyuysa ve istenilen beyazlık derecesi fazlaysa, beyazlatmada kullandiğımız iki yöntem olan ev uygulaması ve ofis uygulaması birlikte uygulanır. Çok koyu olmayan diş reklerinde iki sistemden biri, hastanın tercih ettiği uygulama yapılabilir.
Ev uygulaması (home bleaching):
Hastadan ölçü alınır ve yaklaşık bir saat içinde hastanın ağzına uygun plaklar hazırlanır. Akşam yatarken plağın içine koyulup ağıza yerleştirilecek olan jel, plaklarıyla birlikte hastaya verilir.
10-15 gün uygulanır.(günde 2-8 saat)
1-2 yıl sonra pekistirme gerekebilir.
disin rengini 7-8 ton açar.
On onbeş günlük uygulama süresi boyunca çay, kahve, kola, kırmızı şarap kullanılmamalıdır. Uygulamayı olumsuz etkiler.
Ofis Uygulaması (Office bleaching):
Muayenehane ortamında dişin üzerine jel uygulayarak yapılan beyazlatmadır. Bu işlem esnasında Lazer, halojen ve çeşitli dalga boylarında ışık kullanılabılır. Işık jeli aktive etmek amaçlı kullanılır.
Muayenehanede hekim tarafından uygulanır. Uygulama yaklaşık 45 dak sürer. İstenilen renge ulaşılana kadar diğer günlerde uygulamaya devam edilir. 5-6 ton renk açılması olur. Yine uygulama sonrasında çay, kahve, kola, kırmızı şarap kullanılmamalıdır. Uygulamayı olumsuz etkileyecektir.
Bu tip beyazlatma sistemlerine cevap vermeyen tetrasiklin kullanımı sonucu oluşmuş diş renklenmeleri ve flourazıs vakaları vardır. Ya da beyazlatmaya uygun olmayan; kırık, çatlak ya da çok büyük dolgu olan dişlere her iki tip beyazlatma sistemide kullanılmaz. Bu renklenmelerde yapılması gereken, protetik yaklasımlardır.