Tükrük miktarının %50 azalmasıyla oluşan; çiğneme, yutkunma gibi fonksiyonların zorlaşmasına sebep olmakla kalmayıp, dişlerde çürüklerin oluşmasını ve ilerlemesini hızlandıran, dişetlerinde kanama ve iltihaplara sebep olan bir rahatsızlıktır. Tükrük bezlerinin çalışmasının bozulması, tükrük miktarının azalmasına sebep olacaktır. Antidepresan ve antihistaminikler başta olmak üzere, diabet, kalp ,tansiyon ilaçları ve pek çok ilaç ağız kuruluğuna sebep olur. Yine kanser hastalarında ve radyoterapi görenlerde ağız kuruluğu oluşur. Madde bağımlılarında da ağız kuruluğu oluşur.
Neler yapabilirsiniz?
Dişlerinizi düzenli ve etkili bir şekilde fırçalayın, diş arayüzlerinin bakımını da ihmal etmeyin,
Ağıza sık sık soğuk su alıp yudum yudum tüketin,
Geceleri nemli bir ortam oluşturularak uyuyun. Soğuk buhar makineleri kullanılabilir.
Tükürük salınımını artıracak pastil ve şekersiz sakız kullanın,
Günde 1.5 litre su mutlaka tüketin.
Sigara ve çay gibi içeceklerden uzak durun yada azaltın,
Portakal, greyfurt suyu gibi asitli içecekleri, kola da dahil tek başına tüketmeyin,
Çok tuzlu yiyeceklerden uzak durun.
Ağız kuruluğu olanların dikkat etmesi gereken bir diğer önemli mesele de macun seçimidir. Yumuşak formüllü mentol içeriği az ama özellikle flor içeren macunlar kullanılmalıdır. Bu tip macunların yanı sıra tükürük protein ve enzimlerini ihtiva eden ağız gargarası ve jellere de günlük ağız bakımında yer vermelidir.
Tükürük destekleme jelleri kişide uzun süreli rahatlama sağlar. Tükürük destekleyici çalkalama suları da günlük, düzenli kullanabileceğiniz yardımcılardır. Tükürük destekleme jelini ve gargarayı tercih ederken alkol ve sert maddeleri içermeyen, içeriğinde doğal ürünler olanı tercih ediniz.